Mytologiska möss

Trots namnet är fladdermusen givetvis ingen mus och ingen fågel heller. Närmsta släktningen är snarare mullvad, igelkott och näbbmöss (som inte heller är möss). Dessa djur är alla gamla däggdjur och tillhör insektsätarna. Fladdermössen har fascinerat människor i tusentals år.

.

Grottmålning i Australien som föreställer fruktfladdermöss eller flygande hundar.

Att vara rädd för fladdermöss är helt irrationellt då dom inte är farliga för andra än insekterna. Ändå är det många som tycker dom är läbbiga. En del av skulden får vi ge till skrock och folktro som förälder har överfört till barn i generationer, men den största skulden har nog författaren Bram  Stoker som i 1897 skrev suksessromanen Dracula. Här kopplas fladdermöss ihop med odöda blodsugare för första gång.

        Klaus kinski som vampyr i Werner Herzogs eminenta "Nosferatu, phantom der nacht" från 1979

Klaus kinski och Isabella Adjani i rollerna som Nosferatu och den vackra Lucy från Werner Herzogs “nosferatu, der phantom der nacht” från 1979

  Boken står modell för de flesta våra populära filmer och tv serier. Vampyrfladdermössen som det finns tre arter av i syd och mellanamerika beskrevs vetenskaplig för första gång i 1810 och Stoker har nog tagit del av upptäckten genom sitt läsande av populärvetenskaplig litteratur som florerade under upplysningstiden. Boken Drakula bygger på Stokers egna mardrömmar där både blodsugande kvinnor(!) och fladdermöss uppträder. I boken ändrades Dracula från kvinna till man innan publicering, kanske för att Stokers mor var en av 1800-talets tidiga feminister.

 

Fladdermusens mytiska roll speglas tydligt i Jugend och artnoveaurörelsen i det sena 1800-talet. Här i en lite mysigare form…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.